Kärlekens nytta

Kärlekens nytta
ISBN:
9789186287870
Upplaga:
1
Förlag:
Utgivningsdatum:
2015-06-18
Författare:
Kategori:
Antal sidor:
286

Lars Leonard ägnar sina dagar åt arbete och familj, samt att så gått han nu förmår undvika minnet av sin bros begravning.

Han har en bra förmåga att anpassa sig till omgivningen och förutsättningarna. Han är dessutom lekfullt intresserad av slumpen. Kärleken till hustrun och barnen är som traditionen bjuder, hanterbar. Yrkeslivet är friktionsfritt och utan konsekvenser. Men så bestämmer han sig enligt modernt, svenskt mönster att försöka uppgradera sitt varumärke.

Slumpen bidrar med eftertraktad framgång, uppmärksamhet och intresse från media och en förmodad allmänhet. Dessutom blir han inbjuden till en konferens i San Sebastian. Där visar det sig att politiska ställningstaganden inte enbart är av lekfull, taktisk och självupplyftande natur, utan är i högsta grad fysiska och reella, personifierade av en kvinna som han måste få träffa igen. Det finns många sätt att betrakta nyttan av kärlek, till sin märmaste, sin åtrå, ett land eller en idé. Spanska Baskien blir en scen där Lars Leonard träder in och försöker förstå och omvärdera det han tidigare tagit för givet, ett Baskien där dessutom ETA tillför ytterligare en dimension till människors vardag. Författaren Jan Groth har besökt Baskien sedan 1989 och det märks väl i boken.

Miljöskildringarna ger en alldeles särskild närvarokänsla. Kärlekens nytta är en fristående del av en trilogi som tar avstamp i tre bröders olika öden.