Att räkna ut ljusets strålar

Att räkna ut ljusets strålar
ISBN:
9789187351082
Utgivningsdatum:
2014-08-21
Författare:
Antal sidor:
364

Hur går teoretisk forskning i fysik och liknande vetenskaper till? Teoretiska ämnen kan tyckas underliga och krångliga för nybörjaren och den utomstående.

I Att räkna ut ljusets strålar ger Bengt Enflo, professor emeritus i mekanik vid KTH, en bred skildring av fysikforskningens vardag med en rikedom av detaljer kring ämnesval, problem och genomförande. Författaren ger exempel från forskning i klassisk och modern fysik och presenterar samtidigt en översikt över de senaste 200 årens utveckling av fysikens vetenskapsteori.

Hans fokus ligger dock på den enskilde forskarens situation och uppgift: Vilka svårigheter kan dyka upp som tvingar forskaren att ändra inriktning i sina studier? Vilka problem kan uppstå i kontakten mellan forskarstuderande och handledare? Boken tar även upp forskningsfinansiering, handledning och undervisning på såväl elementär som avancerad nivå. Fysiker och naturvetare på alla nivåer och även den vetgiriga allmänheten får en välkommen inblick i en kreativ värld av naturvetenskaplig utveckling.